Vår vei til langsiktig holdbarhet
I mai skrev vi i artikkelen Nå blir alle biler i Sverige litt mer miljøvennlige om Formacs innsats for en mer holdbar virksomhet og ambisjonene våre om å bidra til den fremtidige sirkulære økonomien ved å bruke gjenvunnet plast. Flere av våre mest solgte produkter, for eksempel skiltholdere og reklamelister, produseres allerede av gjenvunnet materiale. I artikkelen ga vi et innblikk i fremtiden.
De kommende årene skal vi minske miljøavtrykket vårt ytterligere, og vi kommer derfor til å omgjøre en stor del av produksjonen til bærekraftige alternativer. Fokuset er resirkulert plast, biomaterialer eller andre klimasmarte alternativer. Samtidig kommer vi å jobbe med energieffektivisering i produksjonen, og forbedre kommunikasjonen med kundene våre om hvordan de resirkulerer Formacs produkter.
Omstillingen har allerede hatt stor effekt, og vi har minsket utslippet vårt med ca. 300 tonn CO2 hvert år. Etter ca. seks måneder går vi i gang med det neste steget, ved å ta frem Formacs miljøpolicy og den økologiske standarden Formac eco. Virksomheten vår skal preges av forebyggende og kontinuerlig miljøarbeid og ses som en langvarig forbedringsprosess. Miljøarbeidet vårt skal være et forbilde for andre, og det skal drives systematisk og strukturert. Det skal være et godt eksempel for kunder og leverandører.
Langsiktig holdbarhet
For Formac er holdbarheten en selvfølge som står høyt på agendaen. Vår miljøpolicy sikrer at vi jobber for langsiktige produktløsninger som oppfyller kravet til miljøhensyn og menneskelige rettigheter. Det beste for klimaet er å minsket utslippene og energiforbruket. I produktutviklingen ser vi på fremtidsorienterte løsninger og har alltid miljøet og kundenytten som to likestilte fokusområder.
Vår overbevisning er at plast er et utmerket materiale med unike egenskaper som har bidratt til at det moderne samfunnet vi lever i, har kunnet utvikles. Plast var og er et unikt materiale som har demokratisert forbruket og skapt velstand for hele befolkningen. Problemet i dag er ikke selve materialet, men den lite fornuftige bruken og sløseri istedenfor å gjenvinne plastproduktene i en sirkulær økonomi. For oss begynner ikke gjenvinningen i plastkonteineren, men allerede i produktutviklingen som blant annet skal skape produkter som er enkle å håndtere og som enkelt kan resirkuleres, både gjennom gjenvinning og minskning av komposittmaterialer.
Formacs miljøpolicy
Miljøpolicyen retter seg til alle våre medarbeidere og samarbeidspartnere, og hensikten er å beskrive bedriftens miljøarbeid basert på hvilke arbeidsområder som er viktige. Det handler blant annet om hvem som er ansvarlige for hva, hvilke mål som finnes for bedriftens miljøarbeid og hvilken struktur som miljøarbeidet har. Hver medarbeiders sjef er ansvarlig for å sørge for at Formacs miljøpolicy følges på avdelingen eller arbeidsområdet. For å koordinere de forskjellige innsatsene finnes det en miljøansvarlig (ev. en gruppe) hos Formac som har den nødvendige kompetansen for å stemme av med ledelsen og styret om gjennomføring og kommunikasjon av Formacs miljøarbeid både internt og eksternt. Det er ingen motsetning i forholdet mellom å drive forretning og å tenke bærekraft!
Høye mål
Målene våre høye og omfatter både vårt eget arbeidsmiljø, reisevaner og leverandører. Ved utgangen av 2020 skal vi ha utviklet og implementert tydelige regler og rutiner som skal muliggjøre dokumentasjon av miljøarbeidet, slik at Formac og leverandørene våre skal kunne ta holdbare beslutninger. Disse rutinene er fundamentet for å erstatte kjerneprodukter med miljøvennlige alternativer uten å gå på kompromiss med kvalitet og økonomi. Som en bedrift i plast- og reklameindustrien, kjøper vi mange produkter og mye materiell til både videresalg og egen produksjons fra nasjonale og internasjonale kilder.
Vi fokuserer på produkter og leverandører
Produktene våre skaper den største andelen av Formacs CO2-utslipp. Derfor har vi som bedrift et ansvar for at innkjøpene våre gjøres på en miljøvennlig og humanitær måte. Målet er å erstatte konvensjonelle råvarer med mer holdbare alternativer. Produktene våre består hovedsakelig av ikke-naturlige materialer. For å minske klimapåvirkningen, fokuserer vi på langsiktig leverandørsamarbeid som betyr å forenkle forsyningskjeden og skape større muligheter for å diskutere miljøkrav med leverandørene våre. Målet er å tilby færre engangsprodukter og heller satse på alternativer som kan brukes igjen.
Samtidig streber vi etter å minske Formacs klimaavtrykk i forbindelse med reiser. Optimalisert reising er samtidig en lønnsom investering i mer effektiv bruk av virksomhetsressursene. Målet er å oppnå klimanøytral reising samt å minske Formacs reisekostnader. Vi ønsker klimasmart reising som er godt motivert, og som er trygt og sikkert i forhold til arbeidsmiljøet. Det grunnleggende spørsmålet er alltid: Er reisen nødvendig? Alle reiser skal ha et tydelig mål. Når virtuelle møter er mulig, skal dette prioriteres fremfor fysiske. Vi skal også gjøre det enklere for medarbeiderne å reise til og fra arbeidsplassen på en holdbar måte. Som en del av dette arbeidet, deltar vi i det kommunale prosjektet «Växjö cyklar», som gir oss gode forutsetninger for å være en sykkelvennlig arbeidsplass.
Er du nysgjerrig og vil vite mer om Formacs miljøarbeid? Kontakt oss for mer informasjon.